Sistem de gradație


Mircea Opriş

Descriere

S-a născut în Braşov la 6 martie 1944. Tatăl lui fiind instructor de schi, Mircea şi-a petrecut copilăria în Poiana Braşovului, la cabana lui Vasile Căpăţînă, zis Turcu. De pe la zece ani a mers mult cu tatăl său prin Munţii Făgăraşului, în special la cabana Sîmbăta. Ca şcolar apoi, şi-a făcut un cerc de colegi urcînd împreună în Bucegi, cu deosebire pe Valea Jepilor, dar şi în Piatra Mare. În 1958 a făcut primele căţărări cu alpiniştii de la asociaţiile Creaţia şi Voinţa Braşov (Boeru şi alţii), nelegitimat. În 1959 a format echipă mai mult cu Mircea Noaghiu de la Voinţa Braşov. Primul traseu mai dificil, traseul Victor Măciucă din Piatra Mare, l-a suit în compania unui alpinist al cărui nume nu-l mai ştie, apoi Fisura de Cristal din Piatra Craiului cu S. Boeru. Paralel cu activitatea de căţărătură a practicat şi fotbalul, jucînd ca portar, în 1959-1960, la Viitorul, Rulmentul şi Tractorul, toate echipe din Braşov. Ca schior, a participat un sezon de schi la concursurile de sărituri de pe tranbulină. În 1960 s-a legitimat la secţia de alpinism a clubului Dinamo Braşov, în cadrul căruia a efectuat o serie de escalade în premieră.

Piatra Craiului: 1963 — Fisura Centrala din Valea Podurilor (Mircea Opriş si Dan Negustoru); 1965 — Muchea Bondarului, in Cioringa, grad IV B (Mircea Opriş, Alexandru Floricioiu si Otto Urbanschi): cu aceeasi echipa si in acelasi an au mai facut Fisura din Blidul de Piatra si Fisura Gitului de sticla; 1965 — traseul Dinamo '65 (Mircea Opriş si Nicolae Bulmez); 1968 — Turnul Şpirlei, traseul nr. 1 si nr. 2 (Mircea Opris, Florin Bancila, Nicolae Bulmez si Florin Vasluianu); 20-22 iunie 1975 — traseul Vulturilor din Turnul Şpirlei (Mircea Opriş ş.a.); Cheile Bicazului: 1967 — traseul Turnul de Fildeş (Mircea Opris, Nicolae Jitaru şi Ion Coleşiu); Muntii Bucegi: 1967 — traseul Speranţei, grad VI B (Mircea Opriş, Nicolae Jitaru).

Ascensiuni de iarnă:
Munţii Făgăraşului: februarie 1974 Colţul Bălăceni, premieră de iarnă (Mircea Opriş, Liviu Ciucăşel, cu bivuac în perete).
În 1971 a parcurs, iarna, creasta Carpaţilor Meridionali cu Adrian Tănase, Mircea Noaghiu şi Gheorghe Comşa.

Ascensiuni peste hotare. În 1968, cu ocazia Festivalului tineretului, care a avut loc în Bulgaria, a urcat două trasee de gradul VI A şi unul de VI B (Mircea Opriş, Emil Coliban şi Avel Ritişan); 1971 - traseul Lionesa, din Grand Paradis (Mircea Opriş şi Dumitru Chivu, cap schimbat).

Pentru calităţile lui de căţărător a fost monitor la toate şcolile organizate de F.R.T.A., atît vara, cît şi iarna. I s-a decernat titlul de maestru al sportului la alpinism.

* * *

Preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România, ales la adunarea de constituire a asociatiei din 2 noiembrie 1991.

Instructor la şcolile Salvamont.

A primit, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la înfiinţarea Salvamontului în România, a primit, alături de alţii, titlul de "Senior al Salvamont".

***

Articole publicate:

Mircea Opriș, Șpirla - regăsirea paradisului alpin, Munții Carpați, anul I, septembrie 1997, nr. 1, pag. 50-52

Mircea Opriș, Padina lui Calinet, Munții Carpați, anul I, septembrie 1997, nr. 1

Mircea Opris, Salvamont in Europa, Munții Carpați, anul I, 1997, nr. 2

Premiere/Trasee deschise

TraseuGradTip traseuLocație
Fisura OblicăTraseu clasic
Muchia Bondarului4B, 6a (5a+, A0)Traseu clasicPeretele Ciorânga Mare
Muchia Scării4ATraseu clasicPeretele Muchiei dintre Țimbale
Traseul Diagonal4BTraseu clasicPiatra Scrisă
Turnul de Fildeș5B, (6b, A2)Traseu clasicPeretele Pintenilor
Muchia Colțului Bălăceni5BTraseu clasicColțul Bălăceni
Traseul Dinamo '695B, 6b+/6c (6a/6a+, A1)Traseu clasicPeretele Văii Albe, Circul 3
Finala '83Traseu clasicZona Roman, Surplomba Albă
Hornul Lung (Traseul Şpirlea 1)5BTraseu clasicTurnul Şpirlei
Fața Strungii (Traseul Şpirlea 2)5ATraseu clasicTurnul Şpirlei
Traseul Vulturului (Traseul Şpirlea 3)4BTraseu clasicTurnul Şpirlei
Traseul Speranței6B, 7b (6a+, A1)Traseu clasicPeretele Văii Albe, Circul 1
Traseul Central din Padina Închisă5ATraseu clasicPeretele Padinei Închise

Premiere de iarnă

TraseuGradTip traseuLocație
Traseul Balcoanelor5A, 6b (6a, A0)Traseu clasicPeretele Coştilei, Partea Inferioară
Comentarii
Ai vreo informație utilă? Comentează!

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2025 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.